Verdens matvaredag mandag 16. oktober – Brøttum Bygdekvinnelag deler ut ingredienser til suppe på Joker!

Grønnsakssuppe bilde 2 foto Jens Fremming Anderssen (004)

Ja til norske grønnsaker! Innholdet på din middagstallerken har ringvirkninger som strekker seg langt utover det enkelte måltidet. Derfor vil vi i Brøttum Bygdekvinnelag slå et slag for norske grønnsaker.

For det første bør vi spise mer grønnsaker av hensyn til helsa vår. En ny helseundersøkelse slår fast at 1 av 4 har fedme, og at et mindretall av den voksne befolkningen er normalvektige. Å øke inntaket av grønnsaker gir en enorm helsegevinst. 5 om dagen kan forebygge overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft,

For det andre er det positivt for klimaet å velge norske grønnsaker. Norsk grønnsaksproduksjon har et lavt klimaavtrykk. I tillegg har vi gode forutsetninger for å dyrke grove grønnsaker som kål, løk og rotgrønnsaker i Norge. Ved riktig lagring kan disse oppbevares i mange måneder, og de kan dermed spises året rundt. Ved å velge disse, og andre typer norske grønnsaker, kan du bidra til å redusere unødvendig lange transportetapper fra jord til bord med tilhørende klimabelastning.

For det tredje bør du velge norske grønnsaker med tanke på Norges bidrag til det globale matfatet. Vi blir stadig flere folk i verden, og alle må ha mat. FNs bærekraftmål sier, blant annet, at vi skal jobbe for bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk. Norge kan bidra ved å produsere mest mulig næringsrik, trygg og god mat til egen befolkning med utgangspunkt i våre naturgitte forutsetninger.

16.oktober markeres Verdens matvaredag, og vi i Brøttum Bygdekvinnelag vil bruke dagen til å feire de norske grønnsakene. Om du, som oss, er opptatt av å spise sunt, norsk og kortreist inviterer vi deg til å være med, og si: Ja til norske grønnsaker!

Brøttum bygdekvinnelag